Hozzávalók: 3 közepes
burgonya, 2 nagy sárgarépa, 1 nagy hagyma,
2 gerezd fokhagyma, 1 bögre friss, vagy fagyasztott zöldborsó, 2 bögre liszt, fél bögre olvasztott vaj, só, bors, 2 kávéskanál gyömbér,
1 kávéskanál őrölt kömény, 1 kávéskanál kurkuma, fél kávéskanál őrölt koriandermag (a fűszerezést ízlés szerint végezhetjük a fentiek csak javaslatok).
Elkészítés: a burgonyát, és a sárgarépát apró kockákra daraboljuk, puhára főzzük, és hagyjuk kihűlni. Közben egy kanál zsírt felforrósítunk és enyhén megpirítjuk rajta
az apróra vágott hagymát és fokhagymát, majd rászórjuk a borsót, és a fűszereket. Ha megpuhultak a zöldségek, leöntjük a vizet. A burgonyát és
répakockákat visszatesszük a lábasba, és ráborítjuk a hagymás borsóragut, összekeverjük, és ha még kívánja, akkor utólag fűszerezzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A lisztet tálba szórjuk, sózzuk, borsozzuk és felöntjük az olvasztott vajjal, majd jól összegyúrjuk, és apránként annyi vizet adunk hozzá, hogy gyúrható, nyújtható állaga legyen. A tésztát 4 darabra osztjuk, és kb. 3 mm
vastag korongokat nyújtunk belőlük, majd középen kettévágjuk őket. Tepsire helyezzük, és egyenlő arányban eloszlatjuk rajtuk a tölteléket, úgy hogy a széleket szabadon hagyjuk. Végül a széleket felhajtogatjuk, meg nyomkodjuk, betesszük a sütőbe, és arany barnára sütjük. Kedvünkre való szósszal tálaljuk.
Elkészítési idő: előkészület 30 perc, főzés 15 perc, sütés 30 perc
Adag: 2 személyre
*A szamósza India egyik legnépszerűbb sós csemegéje. A szamósza tölteléke is, tésztája is a végtelenségig variálható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése